Nieuws

BBB

Door: Hanneke Hulst

Je denkt misschien meteen aan politiek bij de letters BBB, maar deze keer neem ik je mee naar een heel andere wereld. Voor mij staan deze drie B’s voor iets veel mooiers: professor Ralph Benedict, Bern en Blijdschap. En laten het nu precies deze drie B’s zijn die de afgelopen weken samen de perfecte driehoek van inspiratie in mijn werkende leven vormden.

Laten we beginnen met de eerste B: professor Ralph Benedict. Hij is niet zomaar een bekende naam in mijn vakgebied, hij is een mentor, een inspiratiebron. Zijn werk naar cognitieve stoornissen bij MS ligt aan de basis van wat wij nu verder onderzoeken. Toen hij aankondigde voorafgaand aan een internationaal congres graag in Leiden langs te willen komen bij onze universiteit, voelde dat als een eer. De discussies die we voerden, de inzichten die hij deelde — het bracht een energie teweeg die niet alleen mijzelf, maar ook mijn team naar een hoger niveau tilde. In de brainstorm met Ralph werden de eerste zaadjes geplant voor nieuwe ideeën om ons werkveld vooruit te helpen.

Van Leiden reisden we samen verder naar de tweede B: Bern. Een stad die tijdens het Internationale MS en Cognitie (IMSCOGS)-congres bruist van dezelfde energie en inspiratie die we in Leiden voelden. Hier kwamen begin september onderzoekers uit de hele wereld samen om met elkaar nieuwe wegen te ontdekken in het onderzoek naar MS en cognitie. Het is een beetje alsof de ideeën die in Leiden tot leven kwamen, in Bern verder groeiden en zich vermenigvuldigen. Het is dé plek om niet alleen kennis te delen, maar om ook nieuwe samenwerkingen op te zetten. Hier krijgen de zaadjes water en zonlicht, en begint er echt iets te bloeien.

En dat brengt ons bij de laatste B: Blijdschap. Want zeg nou eerlijk, wat is een zaadje dat uitgroeit tot iets moois, zonder dat je er blijdschap en voldoening uit haalt? Ondanks dat het onderwerp van ons werk — MS en cognitieve stoornissen — vaak zwaar kan zijn, zorgt de wetenschap dat we samen écht iets bijdragen voor een enorme positieve energie. En juist dat gevoel, die blijdschap, is wat ons team drijft. Het is alsof de vruchten van ons werk zorgen voor een constante stroom van nieuwe ideeën en motivatie. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar voor mijn team, dat elke dag met passie en plezier werkt om deze puzzel samen beetje bij beetje op te lossen.

Dus ja, voor mij zijn de drie B’s niet alleen afzonderlijke begrippen. Ze zijn verbonden. Het samenzijn met prof. Benedict gaf ons extra inspiratie, Bern gaf ons de ruimte om die inspiratie verder te laten groeien, en de blijdschap die we als team ervaren zorgt ervoor dat we doorgaan en er samen iets van maken. Het is een cyclus van creatie en groei die ik nog lang hoop te blijven doorlopen. Met als ultieme doel: de wereld voor mensen met MS net iets mooier te maken.

Het team van MindS-lab samen met het team van Klinische Neurowetenschappen van het VUmc in Bern.

 

Hanneke Hulst, hoogleraar Neuropsychologie in Gezondheid en Ziekte