Team

Hanneke Hulst is hoogleraar ‘Neuropsychologie in Gezondheid en Ziekte’ en afdelingshoofd bij de sectie Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie van de Universiteit Leiden.

Hanneke Hulst

Hanneke Hulst doet al sinds 2007 onderzoek naar cognitieve stoornissen bij de hersenziekte multiple sclerose (MS). Sinds september 2021 is zij hoogleraar Neuropsychologie in Gezondheid en Ziekte bij de afdeling Gezondheids-, Medische-, en Neuropsychologie. Zij is voorzitter van de afdeling en tevens teamleider van MindS-lab.

Waarom doe je onderzoek?

Ik heb als klein kind nooit gedacht dat ik onderzoeker zou worden. Toch denk ik dat ik toen al eigenschappen bezat, die voor het onderzoek heel erg handig zijn. Ik ben nieuwsgierig, creatief, en een doorzetter. Ik wil begrijpen wat er mis gaat in de hersenen van mensen die ziek zijn en tegelijkertijd nadenken over manieren hoe je de gevolgen van deze hersenschade kunt beperken. Het is lang niet altijd het geval dat als wij iets proberen het ook werkt. Ik ga dan graag door totdat we iets hebben bedacht wat wel werkt. Onderzoek doen past bij mij.

Wat is je favoriete hersenstructuur?

De hippocampus. Een zeepaard-vormige structuur die links én rechts boven je oor opgekruld ligt. Het is de hersenstructuur die zorgt voor het maken van nieuwe herinneringen.

Wanneer ben je tevreden met een werkdag?

Ik ben tevreden als ik onderzoekers heb kunnen helpen een stapje dichterbij hun doel te komen of als ik een student heb geënthousiasmeerd voor het vak. Maar ook wanneer ik zelf een enerverende brainstorm heb gehad over toekomstig onderzoek met collega wetenschappers. Maar bovenal ben ik tevreden wanneer ik op een werkdag gelachen heb. Er wordt niet voor niets vaak gezegd over mij ‘work hard, play hard’.

Wat is je favoriete onderzoekstool of -methode?

Als je me deze vraag 10 jaar geleden had gesteld had ik zeker gezegd MRI, omdat dat dé manier is om in de hersenen van levende mensen te kijken. Nu denk ik dat het interviews zijn. Interviews met mensen met MS geven namelijk een extra dimensie aan onze onderzoeksbevindingen: betekenis.

Contact

E-mail: h.e.hulst@fsw.leidenuniv.nl

Twitter: @HannekeHulst

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/hanneke-hulst-b0a94750