Team

Maureen van Dam is PhD student in het Temprano project.

Maureen van Dam

Maureen van Dam is (neuro)psycholoog en PhD student. Ze werkt momenteel aan de Temprano studie, waarin ze de vroege veranderingen in de hersenen en cognitief bij MS in kaart brengt.  Ook is ze betrokken bij het MS-IADL onderzoek, waarin een vragenlijst wordt ontwikkeld die de cognitieve en fysieke impact van MS op het dagelijks leven meet.

Waarom doe je onderzoek?

Het uitvoeren van onderzoek naar cognitieve functies bij mensen met MS is een complexe puzzel. Er zijn nog tal van grote vragen waar we (nog) geen antwoord op hebben. Wie loopt er een groter risico op het ontwikkelen van cognitieve problemen en wanneer gebeurt dit precies? Dit zijn slechts enkele van de vele vragen, maar vooral onzekerheden waar mensen met MS mee worden geconfronteerd. Met het doen van onderzoek draag ik graag mijn steentje bij door te proberen een deel van deze onzekerheid weg te nemen.

Wat is je favoriete hersenstructuur?

Mijn favoriete hersenstructuur is het cerebellum, ook wel bekend als de kleine hersenen. De kleine hersenen bungelen onder de grote hersenen, maar zijn niet minder belangrijk. Signalen die bijvoorbeeld uit de grote hersenen naar de spieren worden gestuurd om een beweging in gang te zetten, passeren eerst de kleine hersenen. Hier worden de signalen verfijnd om ervoor te zorgen dat je goed kunt balanceren en nauwkeurige bewegingen kunt uitvoeren – iets wat essentieel is voor mijn favoriete sport, dansen! Bovendien staan de kleine hersenen ook bekend als ‘arbor vitae’, wat ‘levensboom’ betekent. Deze naam danken ze aan hun prachtige vorm. Wanneer je er naar kijkt, lijkt het op een boom met een overvloed aan bladeren, werkelijk prachtig!

Wanneer ben je tevreden met een werkdag?

Ik ben tevreden wanneer ik een goed gesprek of inspirerende discussie met mijn collega’s heb gehad, wanneer er interessante resultaten uit mijn analyse naar voren komen, en wanneer het bezoek van een deelnemer aan het onderzoek voorspoedig is verlopen.

Wat is je favoriete onderzoekstool of –methode?

Voor mijn onderzoek hecht ik veel waarde aan het betrekken van de input van mensen met MS zelf. Ik ben van mening dat dat nog te weinig wordt gedaan. Dit kan op veel verschillende manieren, maar mijn favoriete onderzoekstool/methode ‘computerized adaptive testing’. Met deze methode kunnen mensen met MS zelf vragenlijsten invullen over hoe het met ze gaat, en wordt deze afname volledig aangepast aan het niveau van de persoon. Hierdoor worden er alleen vragen gesteld die voor de persoon belangrijk zijn, wat de afname efficiënter maakt en mensen er niet te veel tijd en energie aan kwijt zijn.

Contact:

E-mail: dammvan@fsw.leidenuniv.nl of m.vandam2@amsterdamumc.nl