Team

Marit Ruitenberg is een assistant professor met een achtergrond in de cognitieve neurowetenschappen.

Marit Ruitenberg

Marit’s onderzoek richt zich op de cognitieve en neurale mechanismen die een rol spelen bij sensomotorische functies, zowel bij gezonde mensen als bij patiënten uit klinische populaties. Binnen het Don’t Be Late project onderzoekt ze of nieuwe, zeer nauwkeurige tests ingezet kunnen worden om de vroegste subtiele veranderingen in het sensomotorisch functioneren in mensen met MS te kunnen detecteren, en in hoeverre deze veranderingen samenhangen met veranderingen in cognitie en het brein.

Waarom doe je onderzoek?

Met mijn onderzoek probeer ik de rol die de hersenen spelen bij beweging van ons lichaam beter begrijpen. Hiertoe bestudeer ik zowel gezonde mensen als mensen met een bepaalde neuro/psychologische aandoening, zoals MS, de ziekte van Parkinson, of depressie. Dit maakt het mogelijk om de rol van het brein te begrijpen als het goed functioneert en ook wanneer het minder goed functioneert.

Wat is je favoriete hersenstructuur?

Hoewel ik geen favoriete structuur heb, ben ik wel gefascineerd door de infrastructuur van de hersenen – dankzij dit mooie netwerk van verschillende structuren die communiceren via chemische stofjes kunnen mensen heel complexe taken uitvoeren en leren!

Wat is je favoriete onderzoekstool of -methode?

Een combinatie van gedragsmaten en hersenscans.

 Contact:

E-mail: m.f.l.ruitenberg -at- fsw -dot- leidenuniv.nl

Twitter: @MaritRuitenberg